Online Πληρωμή συνεδρίας

H Γ.Σ. Ψυχοθεραπεία στη διπολική διαταραχή.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, η προσθήκη Γνωστικής - Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΓΣΨ) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.  

Εάν πάσχετε από διπολική διαταραχή είστε πιθανώς καλά εξοικειωμένοι με τα απρόβλεπτα επεισόδια διαταραχής της διάθεσης που είναι το σήμα κατατεθέν της διαταραχής αυτής. Τα σκαμπανεβάσματα αυτά όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσουν ένταση και προβλήματα στις σχέσεις και την καριέρα σας, αλλά αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην British Journal of Psychiatry υποστηρίζει την προσθήκη Γνωστικής - Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής. Στη μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί πρόσφατα με τη διαταραχή αυτή. Μια ομάδα έλαβε τη συνηθισμένη θεραπεία, η οποία περιελάμβανε τη φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη από ψυχίατρο. Η άλλη ομάδα έλαβε τη συνήθη αγωγή και Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τελευταία ομάδα πέτυχε μια καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση συγκριτικά με την ομάδα που δεν έλαβε ΓΣΨ.

Η Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους διπολικούς ασθενείς:

 • να ελαττώσουν τα υποκειμενικά επίπεδα του `stress`, με αποτέλεσμα την ελάττωση της συχνότητας `ενεργοποίησης` της βιολογικής προδιάθεσής τους για εμφάνιση επεισοδίων διαταραχής της διάθεσης (είτε μανιακών είτε καταθλιπτικών).
 • να αποκτήσουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση του αισθήματος απελπισίας και του πιθανού αυτοκτονικού ιδεασμού, που μπορεί να εμφανιστεί στα επεισόδια της κατάθλιψης.
 • να αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ της φυσιολογικά καλής διάθεσης και των πρώιμων προειδοποιητικών συμπτωμάτων της μανίας.
 • να σκέφτονται και να ενεργούν πιο συστηματικά και μεθοδικά με σκοπό να αντιμετωπίζουν την παρορμητικότητα και τη διάσπαση προσοχής που χαρακτηρίζουν τις φάσεις της μανίας.
 • να αποκτήσουν μια θετική στάση απέναντι στη χρήση της φαρμακευτικής αγωγής, γνωρίζοντας επακριβώς τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των διαφόρων φαρμάκων, και τελικά να συμφιλιωθούν με την αναγκαιότητα της χρήσης τους.
 • να παραμείνουν εστιασμένοι στις θετικές πλευρές της ζωής τους, έτσι ώστε να μπορούν να φροντίζουν υπεύθυνα τον εαυτό τους, να απολαμβάνουν τις ευχάριστες εμπειρίες της ζωής, και να βρίσκουν ένα νόημα και ένα σκοπό στην ύπαρξή τους.

Η Γνωστική - Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία βοηθάει ειδικότερα στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων των ασθενών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί η διπολική διαταραχή να έχει στη ζωή τους.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Την αποδοχή της διάγνωσης. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι η κατανόηση και η επίγνωση των ασθενών ότι πάσχουν από μια διαταραχή η οποία είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματά τους. Αυτό είναι συχνά δύσκολο για τα άτομα με διπολική διαταραχή, τα οποία λανθασμένα ταυτίζουν την προσωπικότητά τους με την ασθένεια και δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν ότι η διπολική διαταραχή αναφέρεται σε ένα κομμάτι μόνο του εαυτού τους. Έτσι, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση πάνω στα συμπτώματα, τα αίτια και την πορεία της διαταραχής, η οποία βοηθάει τους ασθενείς να δουν θετικά την όλη διαδικασία της θεραπείας και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
 2. Την παρακολούθηση της διάθεσής τους. Αυτό γίνεται συνήθως με τη χρήση ενός ημερολογίου το οποίο τηρείται σε καθημερινή βάση μεταξύ των συνεδριών και στοχεύει στην καλύτερη συνειδητοποίηση πρώιμων σημείων μιας πεσμένης ή παθολογικά ανεβασμένης διάθεσης.
 3. Τη γνωστική αναδόμηση. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στη διόρθωση διαστρεβλωμένων μοτίβων σκέψης και γενικότερα στη συνειδητοποίηση του ρόλου των σκέψεων πάνω στη διάθεση των ασθενών. Ο θεραπευτής σταδιακά βοηθάει τους ασθενείς να υιοθετήσουν έναν εναλλακτικό και πιο ισορροπημένο τρόπο σκέψης.
 4. Τεχνικές ανάπτυξης mindfulness (`ενσυνειδητότητας`). Αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μάθουν να αποστασιοποιούνται από έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, να υιοθετούν μια συμπονετική στάση απέναντι στους ίδιους αλλά και τους συναθρώπους τους και τελικά να απολαμβάνουν περισσότερο τις καθημερινές στιγμές στη ζωή τους.
 5. Την επίλυση προβλημάτων. Αυτό το βήμα βοηθάει τους ασθενείς να μάθουν πώς να εντοπίζουν ένα πρόβλημα, να δημιουργούν τις πιθανές λύσεις, να επιλέγουν μια από αυτές και να τη δοκιμάζουν, αξιολογώντας το αποτέλεσμα. Τα προβλήματα μπορεί να αναφέρονται σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους και η μη επίλυσή τους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ενός επεισοδίου διαταραχής της διάθεσης.
 6. Τη βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων. Μερικοί ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορούν, με τη βοήθεια του θεραπευτή, να βελτιώσουν ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες, όπως η διεκδικητικότητα, αποκτώντας έτσι καλύτερο έλεγχο σε συγκεκριμένες πλευρές της ζωής τους, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις.
 7. Τη σταθεροποίηση του ημερήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων. Η ενασχόληση των ασθενών με κάποιες δραστηριότητες σε τακτική βάση έχει φανεί ότι βοηθάει στη σταθεροποίηση της διάθεσής τους. Ως παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφερθούν η σωματική άσκηση νωρίς το απόγευμα, αλλά και ένα σχετικά σταθερό ωράριο γευμάτων και ύπνου.

 

Χριστόφορος Δ. Νεστορής

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής