Online Πληρωμή συνεδρίας Book nowBook now

ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ και δεν παίζουμε τη ζωή μας και τις ζωές των συνανθρώπων μας CORONA - γράμματα!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ και αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με «FACE COVID», ένα σύνολο πρακτικών βημάτων βασισμένο στις αρχές της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT).

 

ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ και δεν παίζουμε τη ζωή μας και τις ζωές των συνανθρώπων μας CORONA - γράμματα! 

 

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ο βασικός πλέον τρόπος ο οποίος, παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, μάς επιτρέπει να αναχαιτίσουμε την πανδημία και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Είναι απολύτως σημαντικό να κλείσουμε άμεσα  ραντεβού για εμβολιασμό, κλείνοντας παράλληλα τα αυτιά μας στις φωνές του σκοταδισμού και σε διάφορα γελοία σενάρια επιστημονικής φαντασίας και παρακάμπτοντας έναν κατανοητό, πλην όμως περιττό φόβο που μπορεί να έχουμε για τα εμβόλια.

Οι πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό είναι απείρως μικρότερες από τις πιθανότητες νόσησης και σοβαρών έως θανατηφόρων επιπλοκών από τη νόσο COVID-19. Είναι επίσης πολύ μικρότερες από τις πιθανότητες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά να νοσήσουμε από άλλες πιο συνηθισμένες ασθένειες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τους τοξικούς παράγοντες που μολύνουν το περιβάλλον μας.

Έτσι, τη στιγμή που καθημερινά πεθαίνουν στον κόσμο χιλιάδες ανθρώπων από τη λοίμωξη με κορωνοϊό, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να γίνουμε δημόσιος κίνδυνος εκθέτοντας εκτός από τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό και εμφάνισης των σοβαρών επιπλοκών που τη συνοδεύουν.

Ας ακολουθήσουμε συνεπώς τις οδηγίες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, παρακάμπτοντας τον «ξερολισμό» της ημιμάθειας, ο οποίος δυστυχώς ευδοκιμεί στην Ελλάδα, κι ας εμβολιαστούμε όλοι το συντομότερο. Η αποφυγή του εμβολιασμού δεν είναι πράξη «αντίστασης» εναντίον μιας υποτιθέμενης στέρησης της ελευθερίας από τους όποιους πολιτικούς μας κυβερνούν. Το αντίθετο, ο εμβολιασμός είναι μια πράξη απόλυτης ευθύνης στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της υγείας μας αλλά και της υγείας των συνανθρώπων μας.

 

Χριστόφορος Δ. Νεστορής

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής 

 

«FACE COVID» - «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ»

Το «FACE COVID» είναι ένα σύνολο πρακτικών βημάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας τις αρχές της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy - ACT). Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των βασικών βημάτων:

F = Focus - Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

A = Acknowledge – Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

C = Come back - Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας

E = Engage -  Εμπλακείτε ενσυνείδητα σε αυτό που κάνετε

 

C = Commited action - Ενεργείστε με αφοσίωση στις βασικές σας αξίες

O = Opening up – Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

V = Values - Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες

I = Identify resources – Προσδιορίστε πηγές ενημέρωσης και βοήθειας

D = Disinfect & Distance - Τηρείτε την απολύμανση και τη φυσική απόσταση

 

Ας τα εξερευνήσουμε τώρα όλα αυτά, ένα προς ένα

 

F = Focus - Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να μας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: σωματικά, συναισθηματικά, οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε (ή σύντομα θα αντιμετωπίσουμε) τις ρεαλιστικές προκλήσεις της εκτεταμένης σοβαρής ασθένειας και των αδυναμιών των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, τις κοινωνικές αναταραχές, τις οικονομικές  επιπτώσεις και τις δυσκολίες σε πολλές πτυχές της ζωής μας ...και η λίστα συνεχίζεται. Και όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση οποιουδήποτε είδους, ο φόβος και το άγχος είναι αναπόφευκτα φυσιολογικές αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο και αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθείτε μέσα στις ανησυχίες σας για διάφορα πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας: τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον; πώς μπορεί ο ιός να επηρεάσει εσάς ή τους αγαπημένους σας, την περιοχή σας ή τη χώρα σας ή τον κόσμο - και τι θα συμβεί τότε - και ούτω καθεξής. Και παρόλο που είναι εντελώς φυσιολογικό να χαθούμε σε τέτοιες ανησυχίες, δεν είναι χρήσιμο ή βοηθητικό. Πράγματι, όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε σε ό,τι δεν είναι στον έλεγχό μας, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουμε άγχος ή απελπισία. Έτσι, το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς σε κάθε είδους κρίση - κορωνοϊού ή άλλη - είναι να εστιάσει σε αυτό που μπορεί να ελέγξει.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον ίδιο τον κορωνοϊό ή την παγκόσμια οικονομία ή τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται όλο αυτό το χάος. Και δεν μπορείτε να ελέγξετε με κάποιον μαγικό τρόπο τα συναισθήματά σας, εξαλείφοντας  αυτόν τον απόλυτα φυσιολογικό φόβο και το άγχος. Αλλά μπορείτε να ελέγξετε το τι κάνετε - εδώ και τώρα. Και αυτό έχει σημασία. Επειδή αυτό που κάνετε - εδώ και τώρα - μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον εαυτό σας και όποιον ζει μαζί σας, αλλά και τους ανθρώπους γύρω σας.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι μας μπορούμε να ελέγξουμε πολύ περισσότερο τη συμπεριφορά μας, από όσο μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Έτσι, ο νούμερο ένα στόχος μας είναι να πάρουμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας - εδώ και τώρα - για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτή την κρίση.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο την αντιμετώπιση του εσωτερικού μας κόσμου - όλων των δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων μας - όσο και του εξωτερικού μας κόσμου - όλα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πώς το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, όταν συμβεί μια μεγάλη καταιγίδα, τα πλοία στο λιμάνι ρίχνουν άγκυρα - γιατί αν δεν το κάνουν, θα παρασυρθούν στη θάλασσα. Και φυσικά, η αγκυροβόληση δεν κάνει την καταιγίδα να πάει μακριά (οι άγκυρες δεν μπορούν να ελέγξουν τον καιρό) - αλλά μπορεί να κρατήσει ένα πλοίο σταθερό στο λιμάνι, μέχρι να περάσει η καταιγίδα όταν έρθει η ώρα της. Ομοίως, σε μια συνεχιζόμενη κρίση, όλοι θα βιώσουμε «συναισθηματικές καταιγίδες»: μη χρήσιμες σκέψεις που στριφογυρίζουν στο κεφάλι μας και οδυνηρά συναισθήματα που στροβιλίζονται γύρω από το σώμα μας. Και αν παρασυρθούμε από αυτή τη θύελλα μέσα μας, δεν υπάρχει τίποτα αποτελεσματικό που μπορούμε να κάνουμε. Έτσι, το πρώτο πρακτικό βήμα είναι να «ρίξουμε άγκυρα», χρησιμοποιώντας τον απλό τύπο ACE:

A = Acknowledge - Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

C = Come back - Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας

E = Engage - Εμπλακείτε ενσυνείδητα σε αυτό που κάνετε

 

Ας εξερευνήσουμε  τα παραπάνω ένα - ένα:

 

A = Acknowledge - Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

Σιωπηλά και και με μια διάθεση καλοσύνης προς τον εαυτό σας αναγνωρίστε ό,τι εμφανίζεται μέσα σας: σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, σωματικές αισθήσεις, παρορμήσεις. Πάρτε τη στάση ενός περίεργου επιστήμονα, παρατηρώντας ο,τιδήποτε συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο. Συχνά, καθώς το κάνετε αυτό, είναι χρήσιμο να το βάζετε σε λέξεις και να λέτε σιωπηλά στον εαυτό σας κάτι σαν: «παρατηρώ άγχος» ή «εδώ βρίσκεται θλίψη» ή «το μυαλό μου ανησυχεί» ή «έχω ένα συναίσθημα λύπης» ή «παρατηρώ σκέψεις σχετικά με το ότι θα αρρωστήσω». Και ενώ συνεχίζετε να αναγνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, επίσης ....

C = Come back - Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας

Επιστρέψτε και συνδεθείτε με το φυσικό σας σώμα. Βρείτε τον δικό σας τρόπο να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά ή όλα τα παρακάτω ή να βρείτε τις δικές σας μεθόδους:

• Πιέστε αργά τα πόδια σας στο πάτωμα.

• Ισιώστε αργά την πλάτη και τη σπονδυλική σας στήλη.

• Πιέστε αργά τις άκρες των δακτύλων σας μεταξύ τους.

• Τεντώστε αργά τα χέρια ή τον λαιμό σας, σηκώστε τους ώμους σας.

• Αναπνεύστε αργά.

Σημείωση: δεν προσπαθείτε να απομακρύνετε, να ξεφύγετε, να αποφύγετε ή να αποσπάτε τον εαυτό σας από αυτό που συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο. Στόχος είναι να παραμείνετε ενήμεροι για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, να συνεχίσετε να αναγνωρίζετε την παρουσία τους ... και ταυτόχρονα να επιστρέψετε και να συνδεθείτε με το σώμα σας και να το μετακινήσετε ενεργητικά. Γιατί; Γιατί έτσι, μπορείτε να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σωματική σας δραστηριότητα, παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. (Θυμηθείτε, F = Εστίαση σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε) Και καθώς αναγνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, και επιστρέφετε στο σώμα σας, επίσης ....

Ε = Engage - Εμπλακείτε ενσυνείδητα σε αυτό που κάνετε

Εστιάστε για λίγο στο χώρο που βρίσκεστε και στη συνέχεια στη δραστηριότητα που κάνετε αυτή τη στιγμή. Βρείτε τον δικό σας τρόπο να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές ή όλες τις παρακάτω προτάσεις ή να βρείτε τις δικές σας μεθόδους:

• Κοιτάξτε γύρω γύρω  στο δωμάτιο και παρατηρήστε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε.

• Παρατηρήστε 3 ή 4 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε.

• Παρατηρήστε τι μπορείτε να μυρίσετε ή να δοκιμάσετε ή να αισθανθείτε στη μύτη και στο στόμα σας.

• Παρατηρήστε τι κάνετε.

• Τερματίστε την άσκηση δίνοντας την πλήρη προσοχή σας στο έργο ή τη δραστηριότητα που σκοπεύετε να κάνετε. (Και αν δεν έχετε καμία σημαντική δραστηριότητα να κάνετε, δείτε τα επόμενα 3 βήματα).

Ιδανικά, τρέξτε τον κύκλο ACE αργά 3 ή 4 φορές, για να τον μετατρέψετε σε άσκηση 2- 3 λεπτών.

Εάν θέλετε, για να σας βοηθήσουμε σε αυτό, μπορείτε να κατεβάσετε κάποιες δωρεάν ηχογραφήσεις ασκήσεων για το «ρίξιμο της άγκυρας», που διαρκούν από 1 έως 11 λεπτά. Μπορείτε να τις ακούσετε και να τις χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε αυτή την δεξιότητα. Μπορείτε να τις κατεβάσετε ή να τις μεταδώσετε από αυτή την ιστοσελίδα: https://www.actmindfully.com.au/free-stuff/free-audio/

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: παρακαλώ μην παραλείπετε το Α του ACE. Είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τις παρούσες σκέψεις και τα συναισθήματα, ιδιαίτερα αν είναι δύσκολα ή δυσάρεστα. Εάν παραλείψετε το Α, αυτή η άσκηση θα μετατραπεί σε τεχνική απόσπασης της προσοχής - που δεν είναι.

Το «ρίξιμο της άγκυρας» είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να χειρίζεστε αποτελεσματικότερα δύσκολες σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, παρορμήσεις και σωματικές αισθήσεις. Για να απενεργοποιείτε τον «αυτόματο πιλότο» και να εμπλακείτε ενσυνείδητα στη ζωή. Για να σταθεροποιείτε τον εαυτό σας σε δύσκολες καταστάσεις. Για να διακόπτετε  το μηρυκασμό, τους ψυχαναγκασμούς και τις  ανησυχίες. Για να εστιάζετε την προσοχή σας στην εργασία ή τη δραστηριότητα που κάνετε. Όσο καλύτερα εσείς αγκυροβολείτε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα, τόσο περισσότερο έλεγχο έχετε στις πράξεις σας - πράγμα που κάνει πολύ πιο εύκολο να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα: 

 

C O V I D

C = Commited Action - Ενεργείστε με αφοσίωση στις βασικές σας αξίες

Αφοσιωμένη δράση σημαίνει αποτελεσματική δράση, καθοδηγούμενη από τις βασικές σας αξίες, δράση που αναλαμβάνετε επειδή είναι πραγματικά σημαντική για σας, ενέργεια που κάνετε ακόμα και αν φέρνει στην επιφάνεια δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα. Αφού έχετε ρίξει την άγκυρα, χρησιμοποιώντας τον τύπο ACE, θα έχετε περισσότερο έλεγχο στις ενέργειές σας και αυτό σας διευκολύνει να κάνετε τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία. Προφανώς αυτές τις μέρες αυτό περιλαμβάνει όλα εκείνα τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού - συχνό πλύσιμο των χεριών, διατήρηση αποστάσεων από τους άλλους και ούτω καθεξής. Αλλά εκτός από αυτές τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής δράσης, σκεφτείτε:

Ποιοι είναι οι απλοί τρόποι να προσέχετε τον εαυτό σας, τους ανθρώπους με τους οποίους ζείτε και εκείνους που μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε; Ποιες πράξεις καλοσύνης και υποστήριξης μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να πείτε μερικές λέξεις σε κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο - ζωντανά ή μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος κειμένου;

Μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον με μια πράξη, να μαγειρέψετε ένα γεύμα ή να κρατήσετε το χέρι κάποιου ή να παίξετε ένα παιχνίδι με ένα μικρό παιδί;

Μπορείτε να ανακουφίσετε  κάποιον που είναι άρρωστος; Ή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, να τον περιποιηθείτε και να καλέσετε οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια είναι διαθέσιμη;

Και αν ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μέσα από την αυτοαπομόνωση ή την αναγκαστική καραντίνα ή την κοινωνική αποστασιοποίηση, ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να περάσετε αυτόν τον χρόνο;

Μπορείτε να επιλέξετε τη σωματική άσκηση για να παραμείνετε σε φόρμα, το μαγείρεμα κατά το δυνατόν υγιεινών γευμάτων, ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες μόνοι σας ή με άλλους. Και αν είστε εξοικειωμένοι με ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα (mindfulness), πώς μπορείτε να εξασκηθείτε ενεργητικά  σε ορισμένες από αυτές τις δεξιότητες της ενσυνειδητοτητας;

Επανειλημμένα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι μπορώ να κάνω τώρα - ανεξάρτητα από το πόσο μικρό μπορεί να είναι - που βελτιώνει τη ζωή για τον εαυτό μου ή για αυτούς με τους οποίους συγκατοικώ ή για τους ανθρώπους στην περιοχή μου;» Και όποια και αν είναι η απάντηση, κάντε το και εμπλακείτε με την καρδιά σας.

O = Opening up - Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Αποδοχή σημαίνει να κάνετε χώρο για δύσκολα συναισθήματα και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Τα δύσκολα συναισθήματα είναι δεδομένο ότι θα συνεχίζουν να εμφανίζονται καθώς ξετυλίγεται αυτή η κρίση: φόβος, άγχος, θυμός, θλίψη, ενοχή, μοναξιά, απογοήτευση, σύγχυση και πολλά άλλα.

Δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε. Είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Μπορούμε όμως να τους δώσουμε χώρο: να αναγνωρίσουμε ότι είναι φυσιολογικά, να τα επιτρέψουμε να είναι εκεί (ακόμα κι αν μας πονούν) και να φερθούμε στον εαυτό μας με καλοσύνη.

Θυμηθείτε ότι η καλοσύνη προς τον εαυτό μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης - ειδικά αν είστε σε ρόλο φροντιστή. Εάν έχετε πετάξει ποτέ σε αεροπλάνο, έχετε ακούσει αυτό το μήνυμα: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βάλτε τη δική σας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσετε τους άλλους». Λοιπόν, η καλοσύνη προς τον εαυτό σας είναι η δική σας μάσκα οξυγόνου. Εάν πρέπει να φροντίσετε άλλους, θα το κάνετε πολύ καλύτερα αν φροντίζετε επίσης καλά τον εαυτό σας.

Αναρωτηθείτε: «Αν κάποιος που αγαπούσα περνούσε αυτή την εμπειρία, και ένιωθε  αυτό που αισθάνομαι, αν ήθελα να τον φροντίσω, πώς θα τον αντιμετώπιζα; Πώς θα συμπεριφερόμουν απέναντί του; Τι θα μπορούσα να πω ή να κάνω;» Στη συνέχεια προσπαθήστε να φερθείτε στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο. Περισσότερα σχετικά με την καλοσύνη προς τον εαυτό μας, γνωστή και ως αυτο-συμπόνια, διαβάστε αυτό το eBook: «How to Develop Self-Compassion in just about anyone», by Dr. Russ Harris

V = Values - Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες

Η αφοσιωμένη δράση θα πρέπει να καθοδηγείται από τις βασικές σας αξίες: για ποιο πράγμα θέλετε να αγωνιστείτε ενόψει αυτής της κρίσης; Τι είδους άτομο θέλετε να είστε καθώς αντιμετωπίζετε αυτή τη δυσκολία; Πώς θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους;

Οι αξίες σας μπορεί να περιλαμβάνουν την αγάπη, το σεβασμό, το χιούμορ, την υπομονή, το θάρρος, την ειλικρίνεια, τη φροντίδα, την αποδοχή, την καλοσύνη .... ή και πολλά άλλα. Ψάξτε τρόπους να εφαρμόσετε έμπρακτα αυτές τις αξίες μέσα στην ημέρα σας. Αφήστε τες να καθοδηγήσουν και να παρακινήσουν την αφοσιωμένη δράση σας.

Φυσικά, καθώς αυτή η κρίση ξετυλίγεται, θα υπάρξουν εμπόδια όλων των ειδών στη ζωή σας: στόχοι που δεν μπορείτε να επιτύχετε, πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε, προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Αλλά εξακολουθείτε να μπορείτε να ζήσετε σύμφωνα με τις αξίες σας με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους, ακόμα και εν όψει όλων αυτών των προκλήσεων. Ειδικότερα εστιάστε στις αξίες της καλοσύνης και φροντίδας. Εξετάστε:

Ποιες είναι οι πράξεις καλοσύνης με τις οποίες μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας καθώς περνάτε αυτή την κρίση;

Ποιες είναι οι καλές λέξεις που μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας;

Με ποιες πράξεις καλοσύνης θα μπορούσατε να περιποιηθείτε άλλους που υποφέρουν;

Με ποιες ενέργειες θα μπορούσατε να συνεισφέρετε στην ευημερία της κοινότητάς σας;

Τι μπορείτε να πείτε και να κάνετε που θα σας επιτρέψει να κοιτάξετε πίσω τα επόμενα χρόνια και να αισθάνεστε υπερήφανοι για την απάντησή σας;

I = Identify resources - Προσδιορίστε πηγές ενημέρωσης και βοήθειας

Προσδιορίστε πηγές για βοήθεια, υποστήριξη και συμβουλές. Αυτές περιλαμβάνουν τους φίλους, την οικογένεια, τους γείτονες, τους επαγγελματίες υγείας, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής βοήθειας, εάν απαιτείται. Επίσης, χρησιμοποιείστε τα κοινωνικά σας δίκτυα. Και αν είστε σε θέση να προσφέρετε υποστήριξη σε άλλους, ενημερώστε τους. Μπορεί να αποτελείτε πηγή βοήθειας για άλλους ανθρώπους, όπως ακριβώς εκείνοι μπορούν για εσάς.

Μια πολύ σημαντική πτυχή αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει την εύρεση αξιόπιστης πηγής πληροφοριών για ενημέρωση σχετικά με την κρίση και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπισή της. Ο ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η κύρια πηγή αυτών των πληροφοριών: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.

Ελέγξτε επίσης τον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της Ελληνικής Κυβέρνησης: https://www.moh.gov.gr.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξετε τις δικές σας πηγές: σχέδια δράσης για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους και να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για καραντίνα ή άλλη επείγουσα αντιμετώπιση.

D = Disinfect & Distance - Τηρείτε την απολύμανση και τη φυσική απόσταση

Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε ήδη, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: να πλένετε τακτικά τα χέρια σας και να τηρείτε όσο είναι ρεαλιστικά εφικτό τη φυσική απόσταση από τους γύρω σας, για το καλό το δικό σας και των συνανθρώπων σας. Και να θυμάστε, μιλάμε για φυσική απόσταση - όχι συναισθηματική αποκοπή. Πρόκειται για μια σημαντική πτυχή της αφοσιωμένης δράσης. Ευθυγραμμίστε την με τις αξίες σας και συνειδητοποιείστε ότι πρόκειται για πράξεις πραγματικής φροντίδας.

 

Συνοψίζοντας

Έτσι ξανά και ξανά, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται στον κόσμο γύρω μας και οι συναισθηματικές καταιγίδες ξεσπούν στον εσωτερικό μας κόσμο, ας επιστρέψουμε στα βήματα του FACE COVID:

F = Focus - Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

A = Acknowledge – Αναγνωρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας

C = Come back - Ελάτε σε επαφή με το σώμα σας

E = Engage -  Εμπλακείτε ενσυνείδητα σε αυτό που κάνετε

 

C = Commited action - Ενεργείστε με αφοσίωση στις βασικές σας αξίες

O = Opening up – Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

V = Values - Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες

I = Identify resources – Προσδιορίστε πηγές ενημέρωσης και βοήθειας

D = Disinfect & Distance - Τηρείτε την απολύμανση και τη φυσική απόσταση

 

Σχετικές εικόνες: