Online Πληρωμή συνεδρίας Book nowBook now

Διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία

Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αγχώδεις διαταραχές, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια πανικού, επίμονη ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση νέων επεισοδίων ή με πιθανές επιπλοκές τους (π.χ. απώλεια του ελέγχου, καρδιακή προσβολή, κίνδυνος να «τρελαθεί» κάποιος, κ.ά.) και αλλαγές στη συμπεριφορά που αποσκοπούν στην αποφυγή εμφάνισης νέων επεισοδίων (π.χ. αποφυγή σωματικής άσκησης ή μη οικείων καταστάσεων).

Ως επεισόδιο πανικού χαρακτηρίζεται μια διακριτή περίοδος έντονου φόβου ή δυσφορίας, η οποία συνήθως κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίζονται τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρεμούλα, αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας, αίσθημα πνιγμονής, αίσθημα βάρους στο στήθος, ναυτία, ζάλη ή αστάθεια, ρίγος ή έξαψη, μουδιάσματα, αποπραγματοποίηση (αίσθημα αποπροσανατολισμού ή απώλειας επαφής με την πραγματικότητα) ή αποπροσωποποίηση (αίσθημα απώλειας επαφής με τον εαυτό), φόβος απώλειας του ελέγχου ή τρέλας και φόβος θανάτου.

Σε αρκετές περιπτώσεις η διαταραχή πανικού επιπλέκεται με αγοραφοβία, όταν το άτομο αρχίζει και αποφεύγει να βρεθεί σε μέρη ή καταστάσεις όπου, αν του συμβεί ένα επεισόδιο πανικού, θα είναι δύσκολη η διαφυγή του. Τέτοια μέρη είναι συνήθως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα super market, τα καφέ ή εστιατόρια με πολύ κόσμο, οι «ουρές» σε καταστήματα κ.ά. Το αποτέλεσμα της αγοραφοβίας είναι ότι επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητα του ατόμου και βαθμιαία περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι η αγοραφοβία μπορεί να υπάρχει και μόνη της, χωρίς διαταραχή πανικού, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιπλοκή του πανικού.

Το άγχος, το πιο συνηθισμένο ίσως από τα ανθρώπινα συναισθήματα, σε ένα βαθμό θεωρείται φυσιολογικό ή ακόμη και χρήσιμο καθώς μας βοηθάει να κινητοποιηθούμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα. Από ένα σημείο όμως και πάνω χαρακτηρίζεται ως παθολογικό και εκδηλώνεται με τη μορφή μιας αγχώδους διαταραχής, όπως η διαταραχή πανικού. Ο λόγος που κάποια άτομα εμφανίζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους διαταραχή πανικού είναι συνήθως συνδυασμός: (1) μιας πιθανής βιολογικής προδιάθεσής τους, (2) κάποιων στοιχείων της προσωπικότητάς τους, ή αλλιώς του τρόπου με τον οποίο έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προσωπικά τους προβλήματα και (3) πρόσφατων στρεσσογόνων καταστάσεων (διαπροσωπικών, επαγγελματικών, οικονομικών κ.ά.).

Η διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία έχει κατ` αρχήν ένα γνωστικό κομμάτι, στο πλαίσιο του οποίου ο ασθενής ενημερώνεται για την καλοήθη φύση των συμπτωμάτων του άγχους και του πανικού και μαθαίνει σιγά σιγά να αμφισβητεί τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που εμφανίζονται στο μυαλό του (π.χ. «θα πεθάνω», «θα τρελαθώ», «θα λιποθυμήσω»). Εκτός από το γνωστικό κομμάτι η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει και συμπεριφορικές τεχνικές που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον ασθενή να εγκαταλείψει βαθμιαία όλες εκείνες τις αλλαγές που είχε εμφανίσει στη συμπεριφορά του με σκοπό να «προστατευτεί» και να αποφύγει τα επεισόδια πανικού. Έτσι σταδιακά απεγκλωβίζεται από έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οι όποιες συμπεριφορές «ασφάλειας» απλώς διαιωνίζουν το πρόβλημα περιορίζοντας τη λειτουργικότητα του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με τεχνικές χαλάρωσης που βοηθούν στην ελάττωση του καθημερινού άγχους του ασθενή και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του.

Όταν τα επεισόδια πανικού και γενικότερα τα συμπτώματα του άγχους είναι έντονα, η θεραπεία συμπληρώνεται με φαρμακευτική αγωγή, η οποία συμβάλλει στη γρήγορη ανακούφιση του ασθενή και τον βοηθάει να ακολουθήσει πιο άνετα το πρόγραμμα της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Έτσι αποκαθίσταται γρηγορότερα η λειτουργικότητά του και ο ίδιος ξανακερδίζει τη χαμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

 

Χριστόφορος Δ. Νεστορής

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής